Varning för bedrägerier i deklarationstider.

Så skyddar du dig från bedragare på datorn och i telefonen

Bedrägerier och stölder har ökat de senaste åren. Den här texten handlar om hur du kan skydda dig och dina pengar från bedragare.

Publicerad: 2023-01-09

Senast ändrad: 2023-10-13

Klicka bara på länkar om du är säker på vem som skickat mejlet

Var försiktig när du klickar på länkar, bilagor eller laddar ner program som kommer via mejl. Var försiktig även om mejlet ser ut att komma från en avsändare som du litar på. Till exempel från din bank eller en myndighet. Bedragare kan nämligen ändra namnet på avsändaren så att mejlet ser äkta ut. De gör så för att lura dig.

Om du klickar på en länk i ett mejl kan du hamna på en falsk hemsida som ofta är väldigt lik den riktiga hemsidan.

Håll musen över länken utan att klicka på länken så ser du vad hemsidan egentligen heter. Klicka inte på länken om namnet ser konstigt ut eller om namnet inte stämmer med avsändaren i mejlet.

Håll musen över länken utan att klicka på länken så ser du vad hemsidan egentligen heter.

Håll musen över länken utan att klicka på länken så ser du vad hemsidan egentligen heter.

Ge aldrig ut personlig information

Står det i mejlet att du ska lämna ifrån dig kortuppgifter eller lösenord?

Vill avsändaren att du ska agera snabbt?

Lämna aldrig ut personlig information för att någon ber om det.

Håll dina lösenord säkra

Genom att hålla dina lösenord säkra kan du skydda dig från att bedragare kommer åt dina personliga uppgifter som du använder för att logga in till olika tjänster.

Så här håller du dina lösenord säkra:

  • Lämna aldrig ut dina lösenord
  • Använd unika och starka lösenord med många tecken, siffror och symboler
  • Använd en lösenordshanterare
  • Använd olika lösenord till dina viktigaste tjänster, som mejl, sociala medier och BankID
  • Identifiera dig på flera sätt när du loggar in. Till exempel med ett lösenord tillsammans med BankID eller med en kod du får på sms.

Checklista för att skydda dig mot nätfiske:

  1. Läs mejlet noga innan du klickar på en länk eller öppnar en fil. Kontrollera språk och grammatik.
  2. Jämför om mejlet ser ut som det brukar göra från den avsändaren. Om det ser annorlunda ut kan det vara en bedragare som försöker lura dig.
  3. Seriösa företag, myndigheter eller organisationer ber dig aldrig lämna ut personliga uppgifter via mejl.
  4. Logga aldrig in med BankID om någon kontaktar dig oväntat och ber dig att identifiera dig
  5. Om det verkar vara för bra för att vara sant så är det nog inte sant.

Stoppa bedragaren

Ring alltid polisen på 114 14 om du tror att någon försökt lura dig eller om du är utsatt för ett brott.

Vad är nätfiske?

Nätfiske är när bedragare försöker lura dig på pengar genom att du klickar på falska länkar eller bifogade filer. När du klickar på falska länkar eller filer så kan bedragarna komma åt dina personliga uppgifter, såsom lösenord, BankID och kortuppgifter. Länkarna och filerna kommer ofta genom mejl. Många människor blir lurade eftersom mejlet ser ut att komma från en seriös avsändare, som en bank eller en myndighet. Nätfiske kallas ibland för phishing.

Hur ser du att det är nätfiske?

Mejlet som bedragarna skickar för att lura dig kan se ut som ett vanligt mejl. I mejlet försöker bedragarna få dig att klicka dig vidare till en falsk hemsida. Ofta genom att skriva att du måste verifiera dig för att skydda ditt konto från intrång. På så sätt kan de komma åt dina privata uppgifter, som lösenord eller kortuppgifter.

Riktat nätfiske

Riktat nätfiske är nätfiske som riktar sig till utvalda personer eller organisationer. Då samlar bedragarna först mycket information om de personer de försöker lura. Till exempel utvalda anställda på ett företag. Syftet är att få personerna att klicka sig vidare till en hemsida med skadliga virus som smittar deras datorer.

Telefonbedrägeri

Telefonbedrägeri är när en bedragare ringer upp dig för att lura dig på pengar. Bedragaren säger ofta att den ringer från en bank, från polisen eller annan myndighet eller från sjukvården. Det är vanligt att bedragaren försöker att stressa personer att ge ifrån sig personliga uppgifter. De vill ofta få dig att använda din bankdosa eller BankID. Undvik att bli lurad genom att själv kontakta den myndighet, bank eller det företag som den som ringer säger att den kommer ifrån.

Falska sms

Det är svårt att veta om ett sms kommer från en riktig avsändare eller om det är en bedragare som försöker luras. Det finns tjänster på internet där vem som helst kan skicka sms och få det att se ut som vilken avsändare som helst. Var därför försiktig när öppnar ett sms och klicka inte på länkar som du får via sms.